Hvilken rolle spiller ergoterapi? Der er nok ikke særligt mange fysioterapetuer, der orker svar på det spørgsmål (de fleste aner faktisk ikke hvad ergoterapi er)… Men det vil Gunner Gamborg – formand for ergoterapeutforeningen – gøre noget ved. Men har han en “god sag”?? Det tror jeg!

Det er min oplevelse, at ergoterapeuter er sluppet nådigt fra Descarte´s tvivlsomme bidrag til smertevidenskaben; dualismen. De er opdraget til at fokusere på funktionalitet – ikke specificitet. At være specifik og målrettet fungerer utroligt godt hos patienter med akutte smerte. Det virker bare ikke hos patienter med kroniske smerter.

Hvis man mener, at ergoterapeuter har ligget i videnskabelig dvale, og at det er grunden til, at de er mere “holistiske” (funktionelt tænkende…) end f.eks. fysioterapetuer – så er de vågnet op på det helt rette tidspunkt. Hjernevidenskab/neuroscience er det nye “sort”, og ergoterapeuters tilgang til rehabilitering forud for bl.a. de fysioterapeutiske (guru-baserede) teorier. Fysioterapeuter har svært ved at slippe tanken om, at der må ligge en perifer/sensorisk årsag til smerten, funktionsnedsættelsen etc. Det gør der jo for det meste… Men når vi taler om neurologiske problematikker – som f.eks. kronisk smerte – så nytter det ikke at fokusere på discus, facetled eller fascier.

Gunner & Co. forsøger at lære ergoterapeuter, at sætte (en) pris på ergoterapi. Men mon ikke også der kunne ligge en bonus til fysioterapeuterne i at samarbejde med ergoterapeuter? Som privatpraktiserende oplever jeg kun sjældent, at ergoterapeuter spiller en rolle på klinikkerne. Men jeg tror, at både patienter og fysioterapeuter kan lære meget af at samarbejde med ergoterapeuter. Og mon ikke også, at ergoterapeuterne kunne lære noget af os? Det er vel dét, der danner grundlag i et godt tværfagligt samarbejde…