Nociception er fundamentet for eksperimentel smerteforskning. Men klinisk kan vi ikke vide om patienterne har nociception – vi kan kun få deres smerteoplevelse refereret. Men det betyder imidlertid ikke, at nociception altid gør ondt…
Dette indlæg fra oktober 2012 ser nærmere på fænomenet nociception gennem et praktisk eksperiment. Eksperimentet tager afsæt i basal viden om axon reflekser og neurogen inflammation, og kan illustrere hvordan vi kan opleve nociception som andet end smerte.

viden om smerter

Det er så normalt at antage, at vi fejler noget for at vi får ondt – at det næsten er umuligt at tænke sig til situationer hvor nociception og smerte ikke følges ad. Eller er det? Måske er vi bare ikke vant til at tænke over hvad vi oplever og hvordan vi kan fortolke de svar vi får?

Prøv først følgende:

1. Læg venstre arm på bordet og klø roligt/fast og uden smerte med neglene på underarmens (ubehårede) hud i 30 sekunder. Hvis det gør ondt (f.eks. fordi der er et sår) så tilbyd din kollega at klø hende/ham på ryggen i stedet for…

2. Bemærk de røde streger der kommer på huden som et udtryk for kar-reaktion efter aktivering af nociceptive (peptidholdige) C-fibre

3. Du har nu oplevet nociception uden smerte

Nociception er en forudsætning for kliniske test

Formålet med ovenstående eksperiment er at slå fast, at nociception ikke…

View original post 512 more words