Er Alzheimers hjernens svar på "slidgigt"?

UPDATE 29/1-2013: Præsident Obama gør hovedtraumer til et varmt politisk emne!

Det er efterhånden en sandhed uden modifikationer at sport er sundt, og det vil jeg da heller ikke fornægte. Men hvis konsekvensen af uagtsomhed kan være hjerne-degeneration – gør vi så noget forkert?

Da jeg for 10 år siden startede som ansvarlig for Health Team på Verdensholdet (www.ndpt.dk), var det en sej kamp at ændre fokus fra “six pack bellies” til funktionel styrketræning. Men som årerne er gået har funktionel træning i et utal af afskygninger set dagens lys.

En lang række forskere og klinikere påpeger, at der er risiko for bl.a. Alzheimers efter gentagne “sports-hjernerystelser” (sports concussions). Hvad er en sports-hjernerystelse? Kendetegnene er, at en spiller får symptomer af kognitiv, affektiv eller sensorisk karaktér. De hyppigste er nok svimmelhed, hovedpine eller snurrende fornemmelser i kroppen; alt sammen symptomer på, at hjernen er påvirket. Og ny tyder flere resultater på, at hvis kroppen ikke får ro til at regenerere efter disse “forstuvninger”, er risikoen for øget degeneration af hjernen stærkt forøget.
Behandlingen af milde hjernerystelser er såre simpel: belastning uden at fremkalde symptomer i et gradvist stigende regime… Ganske som efter alle andre forstuvninger 🙂

Forskningen er ikke altid lige til, men måske kan du hjælpe; en gruppe Canadiske forskere har annonceret, at de gerne vil have fingre i så mange hjerner fra elite-football spillere som muligt…  så hvis du har en i overskud er de hotte på kadaver-markedet lige nu
Hør indslag fra 60-sec Mind her

4 kommentarer til “Er Alzheimers hjernens svar på "slidgigt"?”