Ergonomismen er åbenbart ikke død endnu

ØV! tænkte jeg da jeg så Gigtforeningens nyhedsbrev. De véd da bedre!!!
Jeg her stor respekt for Gigtforeningens arbejde, og ikke mindst deres enorme indsats for forskning i smerter. Det er derfor dobbelt ærgerligt når de i deres nyhedsbrev vælger at give ergonomi en central placering ift. forebyggelse af (ryg)smerter hos børn!
Hvis man gik og håbede på det efterhånden var almen kendt, at smerter (uanset om det er ryg-, tå- eller kæresterelateret) er et kognitivt fænomen – så må vi desværre gå skuffet i seng…
I følge Gigtforeningens kilder er det vigtigste man kan gøre for at undgå ondt i ryggen at undgå stillesiddende arbejde. Nå ja – bevar´s de nævner da også, at motion og variation er en god idé. Men det var så åbenbart det…
Var det mon ikke langt mere relevant at nævne overvægt? mobning? dårlige vaner? lav muskelstyrke? dårlig koordination? Eller lad os blive ekstreme og foreslå nogle mindst lige så relevante og evidensbaserede ideer som udfordring af sensomotorisk cortex, gode venner, stort socialt netværk, massere af grin og godt humør og måske endda nogle forældre, der yder omsorg og kærlighed?
Jeg bliver ærgerlig når store aktører som Gigtforeningen ikke evner at tænke forbi simple paradigmer som “motion og ergonomi forebygger ondt i ryggen”. Det er en stor bjørnetjeneste de gør os ved at forsimple tingene.
Lad mig lige slå et par (gamle) facts fast igen:
1. Ondt (uanset årsagen) er en kropslig fornemmelse, der sidder i hjernen
2. Ondt kan være “fysiologisk” (dvs. kroppens alarmsystem er aktivt fordi der er en potentiel trussel mod vores overlevelse)
3. Ondt kan være forårsaget af mange andre ting end nociception – f.eks. frygt
4. Vævsskader gør ikke ondt af sig selv (uanset hvor store de er) – men kan sætte kroppens alarmsystem igang
5. Slid er ikke den eneste årsag til “gigt” – kroppen er en biologisk enhed, der reagerer på alle stimuli ved at tilpasse sig. Hvis vi arbejder med tungt arbejde vil vi slide på kroppen. Det samme kan vi gøre med underernæring, manglende søvn, stress etc.
Summasummarum:
Smerte er et komplekst fænomen af bio-psyko-social konstruktion. Ergonomi kan afhjælpe belastninger (hvilket er godt) – men ikke nødvendigvis smerte…
Om igen Gigtforening!

3 kommentarer til “Ergonomismen er åbenbart ikke død endnu”

  1. Pingback: 15.000 tak for det første år! « videnomsmerter