Hvordan ville du konvertere en pose penge til sundhed, forebyggelse og tryghed for 28 elitegymnaster?

Hvad kan vi egentligt håbe på at opnå når Health Teams får ansvaret for elitesportsudøvere?
Gennem de seneste ti år har jeg stået i spidsen for DGI´s Verdenshold når det gælder deres skader og forebyggelse af samme. Gennem årerne er det blevet klart, at “idrætsfysioterapi” er meget mere end test, øvelser og manuel behandling.

Her er et par tanker om Health Team´s arbejde med Verdensholdene siden 2001:

Før turen begynder:

 • Højt informationsniveau omkring vores erfaringer fra tidligere hold, hvordan Health Team er sammensat, vores samarbejdspartnere og ikke mindst vores forventninger til dette hold
 • Styrketræning! Så enkelt kan det siges. Hvis jeg skal pege på een ting, der gør en forskel så er det grundniveauet af styrke (både hos piger og drenge).

Under træningslejre og udrejser:

 • Planlægning! Vigtigheden af restitution, programlægning, mad og søvn er uvurdérlig – ikke mindst på en tur rundt i Verden, hvor gymnasterne bor hos værtsfamilier, i gymnastiksale og i sjældne tilfælde på hoteller. 
 • Manuel behandling spiller en stor rolle undervejs. Alt, der kan klares af holdet´s fysiske vejleder bliver klaret on-the-road. Den fysiske vejleder får forstærkninger hjemmefra hver 6. uge af erfarne idrætskiropraktorer/-fysioterapeuter på turen. 
 • Hvis der er behov for det kan gymnasterne scannes, undersøges eller sendes hjem til undersøgelse/operationer hos vores samarbejdspartnere.
 • Der skrives journaler for alle behandlinger, og hvis noget ikke følger den prognose som behandleren har lagt, gennemgås case´en med et eller flere medlemmer af Health Team.
 • Godt halvvejs på turen møder lederen af Health Team alle gymnasterne ude på turen for at samle op på stort og småt i journalerne. Herved kan der sættes rettidigt ind på “behandlingsresistente” problemer (så flest muligt er i topform til Danmarksturnéen).

Efter hjemkomsten og Danmarksturnéen:

 • Alle gymnaster inviteres til en gennemgang af deres journal med et medlem fra Health Team. Sammen lægges der en plan for de næste tre måneder. Planen indeholder de nødvendige tiltag for at gymnasten bliver fri for evt. gener igen.
 • Online evaluering af gymnasternes oplevelse af Health Team´s indsats
 • Evaluering internt i Health Team og med Sundhedsudvalget i DGI

Du kan læse et eksempel på hvordan vores Health Team “koncept” bliver oplevet af gymnasterne her:
http://verdenshold.dgi.dk/shows/nyheder/Jeg_har_været_100_procent_tryg_%5Ba32000%5D.aspx 

Health Team for det netop afsluttede Verdenshold var:
Mikkel Gammelby, fysisk vejleder (kiropraktor)
Rasmus Thomhav, idrætsfysioterapeut, DipMT
Hanne Nøddeskou-Fink, kiropraktor med speciale idræt
Morten Høgh, specialist i fysioterapi

Samarbejdspartnere: Hamlet Privathospital og Stadionklinikken v. Ulrich Fredberg

2 kommentarer til “Hvordan ville du konvertere en pose penge til sundhed, forebyggelse og tryghed for 28 elitegymnaster?”

 1. I used to be recommended this web site by way of
  my cousin. I am now not certain whether or not this publish
  is written by him as nobody else realize
  such unique about my problem. You’re amazing! Thank you!

OBS: Henvendelser vedr. Kurser skal sendes til morten@videnomsmerter.dk | All enquiries regarding courses should be sent by email to morten@videnomsmerter.dk