Nu skal læger lære om smerte!

”Der er ingen almindelige læger overhovedet, der ved noget om smerter og smertebehandling. Det er ikke pensum i medicinstudiet, og det er ikke pensum i nogen speciallægeuddannelser. Der er heller ingen sygeplejersker eller fysioterapeuter, der har det som pensum. Men alle mennesker har en mening om smerter, fordi vi alle sammen er faldet på rulleskøjter på et tidspunkt,” 

Udtalelsen kommer fra overlæge Torsten Jonsson (Det Regionale Smertecenter, Køge) til MedWatch.

Årsagen til udtalelsen er frustration over, at Medicintilskudsnævnet ikke tager eksperter med på råd når de – som de er i færd med i øjeblikket – afgør hvilken medicin, der skal have tilskud. Og Torsten Jonsson står ikke alene! Sammen med en række andre prominente damer og herrer med solid baggrund i smerteforskning og -praksis, har de forsøgt at råbe Medicintilskudsnævnet op – desværre uden effekt indtil videre.

NYT (november 2012): EFIC har taget initiativ til at komme med vejledning omkring hvilket curriculum medicin-studerende bør gennemgå fremadrettet. Indtil videre er det blevet til et møde i den nedsatte Task Force. Vi følger udviklingen med stor interesse! Læs mere her

Som læser af denne blog er du formodentligt blandt den gruppe af sundhedsprofessionelle, der har viden om smerter. Nedenfor finder du fem spørgsmål (og svar) omkring smerte. Jeg håber, at du vil lege med og sende spørgsmålene til dine kolleger, patienter og andre. Svarene til spørgsmålene ligger alle indenfor IASP´s curriculum for smerteuddannelse, som du kan læse gratis ved at klikke på linket.

1. Anatomi: Hvilke neuroner kan skabe neurogen inflammation?
svar: se side 4 (afsnit 1 H) i online-udgaven af curriculum

2. Fysiologi: Kan man studere smerte i en perifær nerve?
svar: se side 7 (afsnit 1 A) i online-udgaven af curriculum

3. Måling: Hvordan kan man måle smerte?
svar: se side 41 (afsnit 1 A) og 47  (afsnit 1 B) i online-udgaven af curriculum

4. Medicin: Hvilke tre klasser af anti-depressiva anvendes i smertebehandling?
svar: se side 75 (afsnit 1 B) i online-udgaven af curriculum

5. Alder: Er forekomsten af akutte smerter generelt højere, lavere eller uændret hos ældre end hos unge mennesker?
svar: se side 217 (afsnit 1 A) i online-udgaven af curriculum

Så snart du har fundet svarerne kan du godt finde quiz-redskaberne frem og køre kollegerne i stilling til en omgang smerte-trivial. Hvem siger, at efteruddannelse ikke må være hyggelig?

 

5 kommentarer til “Nu skal læger lære om smerte!”

  1. Pingback: Glem ”gennemsnitskronikeren” | videnomsmerter

  2. Pingback: Er du bange for at blive gammel? | videnomsmerter